Tienerzwangerschap

Zwangerschap symptomen

De meeste tieners die zwanger raken, zijn het ongepland en onbedoeld geworden. Dit heeft vaak meerdere oorzaken. Soms is het nalatigheid, waardoor er geen voorbehoedsmiddel gebruikt wordt. Maar het komt ook vaak voor dat de pil bijvoorbeeld een keertje vergeten wordt. Misbruik, bijvoorbeeld verkrachting, kan de oorzaak zijn. Maar een enkele keer is het puur pech. Een voorbehoedsmiddel geeft namelijk nooit 100% garantie dat er geen zwangerschap voor kan komen.

Onbedoeld zwanger

De meest voorkomende voorbehoedsmiddelen zijn condooms, de pil, spiraaltjes en de prikpil. Ze kunnen allemaal falen, ook al worden ze correct gefaald. Maar, het komt ook soms voor dat ze incorrect gebruikt worden. En dat vergroot de kans op zwangerschap aanzienlijk. Onbedoeld zwanger raken kan een flinke tegenslag zijn. Vaak ben je overdonderd en raak je verwikkeld in allerlei emoties. Aan wie kun je het vertellen en wat zijn de keuzes die je gaat maken? Houd je de baby, of wordt het een abortus? Ook de levensstijl van een tiener verandert tijdens de zwangerschap drastisch. Veel ‘tieneractiviteiten’ hebben een negatieve invloed op de baby. Denk hierbij aan het drinken van alcohol, het roken van sigaretten of een joint, ongezond eten of weinig slapen.

Abortus

Veel tieners besluiten het kind te houden, vooral wanneer er steun vanuit de omgeving is. Maar, er wordt ook wel eens voor een abortus gekozen. Hier zijn meerdere motieven voor;

  • Een te jonge leeftijd om moeder te worden
  • De studie krijgt voorrang
  • Er is geen partner meer in beeld
  • Financiëel zal het niet lukken
  • Het kind kan uit bijvoorbeeld een verkrachting of incest voort zijn gekomen

Na een abortus kun je je opgelucht voelen, doordat je weer verder kunt met je leven. Maar aan de andere kant zitten er ook negatieve gevolgen aan. Je kunt je emotioneel leeg voelen, wat tot een depressie kan leiden. Schuldgevoel kan een rol gaan spelen en je kunt boos of angstig worden. Een abortus is dan ook een hele moeilijke, maar vooral ook een hele persoonlijke beslissing.