Ongewenste Zwangerschap

Zwangerschap symptomen

Je kunt wanneer je geslachtsgemeenschap hebt, altijd zwanger raken. Ook wanneer je van voorbehoedsmiddelen gebruik maakt, is de kans dat je zwanger wordt nog steeds aanwezig. Ongewenste zwangerschap kan dus zelfs met het gebruik van bijvoorbeeld een condoom of de pil voorkomen. Ongewenste zwangerschap leidt vaak tot een ongeplande, maar alsnog gewenste zwangerschap. Maar het kan ook tot een abortus leiden.

Falen van anticonceptie

Anticonceptiemiddelen zorgen ervoor dat je niet zwanger kunt raken. Althans, daar gaan we van uit. Echter hoeft dat niet altijd het geval te zijn. De anticonceptiepil geeft bijvoorbeeld geen 100% garantie dat er geen zwangerschap voor zal komen. Echter is de kans dát het gebeurd wel heel klein. Ook een condoom hoeft geen garantie te geven, aangezien deze bijvoorbeeld kan scheuren. Uiteraard willen we de kans dat een voorbehoedsmiddel ‘niet werkt’ zo klein mogelijk houden, maar het kan altijd een keer misgaan.

Ongewenst zwanger

Wanneer je ongewenst zwanger bent, heb je meerdere opties. Je kunt ervoor kiezen om de zwangerschap af te maken en het kind te baren, maar wanneer je om een bepaalde reden geen kind wilt, dan kun je voor een abortus kiezen. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat je jezelf nog te jong vindt, je geen partner hebt of er geen geld voor is.

Wanneer je minder dan zeven weken zwanger bent, dan kun je de zwangerschap met behulp van een abortuspil beëindigen. Dit zijn meerdere pillen die ervoor zorgen dat de vrucht niet verder groeit, en dat het door de baarmoeder ‘afgestoten’ wordt.

Ben je langer dan zeven weken zwanger, dan kan de foetus door middel van een zuigcuretagge uit de baarmoeder gehaald worden. Dit kan tot een zwangerschap van maimaal 22 weken.