Ongewenst zwanger, en dan?

Zwangerschap symptomen

Ongewenst zwanger raken, kan op meerdere manieren gebeuren. Je kunt onveilig geslachtsgemeenschap gehad hebben, maar het kan ook zijn dat het voorbehoedsmiddel zijn taak niet helemaal correct heeft uitgevoerd. Feit is echter wel dat je ongewenst zwanger bent. Wat nu?

Kind baren?

Een optie is natuurlijk dat je de zwangerschap afmaakt en het kind baart. De vraag is of je hier wel klaar voor bent en dit aankan. Dit is een zeer persoonlijke beslissing, en kun je alleen zelf nemen. Uiteraard helpt het om met je omgeving te praten. Wanneer er ook een partner is, kan de beslissing samen genomen worden. Wanneer je nog helemaal niet klaar bent om een kind op te voeden, of het niet aankan, dan zou je voor een abortus of adoptie kunnen kiezen.

Adoptie

Wanneer je de zwangerschap niet wilt beëindigen, maar het kind ook niet op wil voeden, dan zou je kunnen kiezen voor een adoptie. Hierbij krijgt het kind alsnog leven, zonder dat je daar zelf de verantwoording voor hoeft te dragen. Je huisarts, maar ook andere instanties, zoals VBOK, kunnen je helpen om in contact te komen met organisaties die abortussen regelen.

Abortus

Wanneer je zeker weet dat je het kind niet geboren wilt laten worden, dan kun je besluiten een abortus te ondergaan. In Nederland mag je deze beslissing vanaf je 16e zelf nemen. Een abortus kan op verschillende manieren gebeuren, en is afhankelijk van de duur van je zwangerschap, gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie.

Wanneer je minder dan zeven weken zwanger bent, dan kan de zwangerschap door middel van de abortuspil beëindigd worden. Dit zijn in totaal drie pillen, en zorgen ervoor dat de foetus niet verder groeit en uiteindelijk sterft. Hierna zal de baarmoeder zich weer samentrekken, waardoor de foetus uitgestoten zal worden. Dit kan al binnen een paar uur gedaan zijn.

Ben je langer dan zeven weken zwanger, dan dient de foetus uit de baarmoeder gezogen te worden. Hiervoor wordt eerst de baarmoedermond opgerekt. Afhankelijk van de duur van de zwangerschap, kan het zijn dat de foetus ook nog verkleind moet worden, om uit de baarmoeder gehaald te kunnen worden. Dit wordt dan met een speciale tang gedaan. Deze vorm van abortus duurt zo’n 15 tot 45 minuten.