Lichaam en zwangerschap

Zwangerschap symptomen

Wanneer je zwanger bent, maakt je lijf wat veranderingen mee. Logisch natuurlijk, want er groeit immers wel een kind in je buik! Dit brengt uiteraard een dikke buik met zich mee, maar er zijn nog meer lichamelijke veranderingen. De een wat opvallerder dan de ander.

De eerste weken

In de eerste weken van de zwangerschap, merk je dat de menstruatie uitblijft. Ook ben je vaker moe dan normaal, je voelt je misselijk of je bent emotioneler dan anders. Dit heeft te maken met het feit dat er veranderingen in de hormoonspiegels plaatsvinden. Ook zal na een aantal weken je baarmoeder steeds groter worden. Dit levert druk op de blaas op, waardoor je vaker naar de wc moet. Je borsten kunnen groter worden of gevoeliger zijn.

Om constipatie te voorkomen of tegen te gaan, is het belangrijk om veel vocht te drinken. Daarnaast wordt het aangeraden om vezelrijk te eten. Denk hierbij aan vers fruit of volkoren ontbijtgranen. Ook helpt het om minder caffeïne te nuttigen. Wakker worden met een flinke bak koffie, zit er dus even niet in.

Vanaf maand vier

Vanaf de vierde maand zul je nog meer aankomen. Tot nu toe was het misschien maar twee kilo, maar dit zal tot zes kilo toenemen. De tepels kunnen voormelk beginnen af te scheiden en de pigment kan wat donkerder worden. Door de verhoogde toevoer van bloed naar de bekken, kun je ook last van je rug krijgen.

Na de zwangerschap

Wanneer de zwangerschap eenmaal achter de rug is en de wereld een mensje rijker is, zal je gewicht weer afnemen. Je buik kan wel wat slapper zijn, en ook niet alle aangekomen kilo’s zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Ook komt de maandelijkse cyclus na acht tot zestien weken weer terug. Doordat de baarmoeder weer zijn oude vorm aan zal nemen, kun je last van krampen krijgen. Om goed van de bevalling bij te komen, kun je het beste even een tijdje rust nemen.