Foliumzuur en zwangerschap

Zwangerschap symptomen

Iedereen hoopt er natuurlijk op dat zijn/haar kind zo gezond mogelijk geboren wordt. Uiteraard is het verstandig om tijdens de zwangerschap goed te eten en bijvoorbeeld geen alcohol te drinken, maar het is ook aan te raden om foliumzuur te slikken. Dit verkleint de kans op een ernstige aandoening bij je kind.

Wanneer beginnen met foliumzuur?

Het is het beste om al vóór de zwangerschap foliumzuur te slikken. Minstens vier weken van tevoren is het beste. Ook wanneer je nog de pil slikt, is het het beste om vier weken voordat je met de pil stopt, al te beginnen met foliumzuur. Dit zijn kleine tabletten en per dag heb je maar zo’n 0,4 tot 0,5 milligram nodig. Wanneer je al een aantal weken foliumzuur slikt, maar het niet lukt om zwanger te worden, dan kun je er toch mee door blijven gaan. Deze dosering van foliumzuur is namelijk niet schadelijk, ook niet als je het voor een lange tijd slikt. Ben je onverwachts zwanger geraakt en ben je er dus niet op tijd mee begonnen? Dan kun je er alsnog aan beginnen. Dat is toch weer beter dan niks. Wanneer je ongeveer elf weken zwanger bent, dan is foliumzuur niet meer nodig.

Voordelen van foliumzuur

Wanneer je foliumzuur slikt, wordt de kans op neurale-buisdefecten een stuk kleiner. Onder neurale-buisdefecten vallen een open ruggetje en een open schedeltje. De kans hierop is al heel klein, maar per jaar worden er in Nederland zo’n 6 op de 10.000 babies levend met deze aandoeningen geboren. Om deze kans voor jezelf en je baby nog kleiner te maken, kun je dus foliumzuur slikken. Een tablet per dag, tot elf weken ná je laatste menstruatie. Foliumzuur is zonder recept bij zowel de drogist als de apotheek verkrijgbaar.