Diarree als symptoom van zwanger zijn

Zwangerschap symptomen

Tijdens de zwangerschap is er sprake van vele lichamelijke veranderingen. Hier moet je lichaam steeds weer aan wennen en dit kan zeker wat klachten met zich meebrengen. Sommige klachten zijn slechts vervelend, terwijl andere klachten vooral als pijnlijk worden ervaren. Gelukkig dat de baby daar in ieder geval niets van merkt!

Darmen

De reden dat je tijdens de zwangerschap last kunt krijgen van diarree, is omdat de darmen zwaar onder druk komen te staan. De baarmoeder groeit en de darmen worden naar de zij- en bovenkant gedrukt. Het kan ook zijn dat je juist in plaats van diarree, last krijgt van een moeilijke stoelgang. Beide gevallen kunnen leiden tot buikpijn, waar je natuurlijk weer zo snel mogelijk vanaf wilt. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen, die je zelf thuis kunt nemen, om de pijn tegen te gaan.

Diarree verhelpen

Om de diarree tegen te gaan heb je gelukkig geen sterke medicijnen of iets dergelijks nodig. Het is alleen belangrijk dat je ervoor zorgt dat je niet teveel vocht verliest. En dat kun je het beste doen door natuurlijk veel te drinken, maar ook door te eten. Een aantal tips zijn:

  • Probeer zo’n twee tot drie liter water per dag te drinken en verdeel het goed over de dag
  • Vezelrijk voedsel zoals groente en fruit is erg belangrijk
  • ORS oplossen, zodat verloren vocht, zouten en suikers weer aangevuld worden
  • Havermout is goed voor de darmen
  • Het drinken van vruchtensappen wordt afgeraden

Arts raadplegen

Diarree en buikklachten zijn normale symptomen zwangerschap en het is dan ook niet nodig om meteen al de huisarts te bellen. Wanneer het echter lang aanhoudt of je ook last van andere klachten krijgt, is het verstandig om toch even langs te gaan. Een aantal aanleidingen om naar de huisarts te gaan, zijn;

  • Wanneer de diarree langer dan drie dagen aanhoudt
  • Wanneer je drie dagen achter elkaar koorts hebt (vanaf 39°C)
  • Bij bloed en/of slijm in de ontlasting

Uiteraard is het sowieso verstandig om langs de huisarts te gaan, wanneer je zelf denkt dat er misschien iets aan de hand is. Je wilt natuurlijk geen onnodige risico’s lopen!