Buikpijn als symptoom van zwanger zijn

Zwangerschap symptomen

Zwangerschap en buikpijn zijn zo goed als onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al in een vroeg stadium van de zwangerschap groeit de baarmoeder al behoorlijk hard. Dan kan het natuurlijk niet anders dan dat het een en ander oprekt, dat soms met pijn gepaard gaat.

Bekken

De baarmoeder zit met banden aan de bekken vast. Door de snelle groei van de baarmoeder worden de banden opgerekt. Ze kunnen zelfs overrekt worden, en dit kan buikpijn veroorzaken. Deze pijn kun je (deels) verhelpen door bijvoorbeeld een warme kruik tegen je buik aan te houden. Een warm bad is ook een optie, waarbij je niet alleen je buik, maar meteen heel je lichaam kunt laten ontspannen.

Groei van de baarmoeder

Tijdens de eerste paar weken van de zwangerschap is niet alleen het rekken van de banden oorzaak van buikpijn. Het groeien van de baarmoeder zelf kan deze periode namelijk ook last geven. Dit is een wat zeurderige pijn en lijkt op het gevoel dat je vlak voor of in het begin van een menstruatie hebt. Helaas is het groeien van de baarmoeder eenmaal onderdeel van een zwangerschap en kun je verder weinig tegen deze pijn doen.

Stoelgang

Tijdens de zwangerschap verandert je stoelgang en kunnen je darmen teveel vocht gaan vasthouden. Ook doen je darmen het door het zwangerschapshormoon het wat rustiger aan, waardoor verstoppingen kunnen onstaan. Beiden kunnen buikpijn als gevolg hebben. Door middel van vezelrijk voedsel en genoeg water kun je je darmen meer stimuleren. Verstoppingen zouden hier minder door moeten worden. Is dit echter niet het geval en blijf je last van buikpijn houden, dan is het geen slecht idee om langs een arts te gaan.