Beëindigen zwangerschap

Zwangerschap symptomen

Wanneer je ongewenst zwanger bent geraakt, of om een andere reden de foetus weg wilt laten halen, dan zijn daar meerdere mogelijkheden voor. Deze mogelijkheden zijn afhankelijk van de tijd die je al zwanger bent. In Nederland mogen personen vanaf 16 jaar zelf de beslissing over een abortus nemen.

Abortuspil

Wanneer je minder dan zeven weken zwanger bent (gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie), dan kan de zwangerschap met de abortuspil worden beëindigd. Hierbij krijg je eerst drie tabletten, die ervoor zorgen dat de vrucht niet verder groeit en afsterft. Twee dagen later krijg je andere tabletten, die ervoor zorgen dat de baarmoeder zich weer samentrekt en de vrucht uit het lichaam stoot. Dit gebeurt meestal al binnen een paar uur. Bij één op de twintig vrouwen slaat de abortuspil niet aan.

Zuigcurettage

Een andere optie, die mogelijk is tot twaalf weken zwangerschap, is de zuigcurettage. Hierbij wordt de baarmoedermond opgerekt en met behulp van een slangetje leeggezogen. Dit duurt zo’n vijf tot tien minuten. Na deze behandeling kun je nog een paar dagen van een menstruatieachtige pijn last hebben. Echter is de kans op complicaties wel erg klein.

De baarmoeder kan gaan infecteren, waardoor je koorts krijgt. Ook bestaat er een kans dat het vrij heftig blijft nabloeden. Als dat na een week niet ophoudt, kan dat met een nieuwe curettage of met behulp van medicijnen worden tegengegaan.

Vaak wordt er bij een zuigcurettage van een plaatselijke verdoving gebruik gemaakt. Maar het compleet onder narcose laten uitvoeren, is ook mogelijk.

Na 12 weken

Wanneer je al langer dan twaalf weken zwanger bent, kan de vrucht niet zomaar meer uit de baarmoeder gehaald worden. De baarmoedermond moet dan worden opgerekt en de vrucht wordt met een speciale tang verkleind. Als dat eenmaal gedaan is, wordt er wel van zuigcurettage gebruik gemaakt. Dit duurt nu wel langer, namelijk 15 tot 45 minuten. Ook hierbij vindt plaatselijke verdoving plaats. De mogelijke complicaties zijn hetzelfde als bij een normale zuigcurettagebehandeling. Of je dezelfde dag nog naar huis mag, hangt er vanaf hoelang je al zwanger bent. Een abortus kan bij een zwangerschap van maximaal 22 weken.